
In Twente kunnen we een belangrijke stap zetten in de energietransitie. Er is voldoende warmte beschikbaar om 100.000 woningen van het gas te halen in stedelijk gebied. Wat nu nodig is, is de warmte naar de mensen toe brengen. Samen met gemeenten verkennen Twence en Cogas de eerste stappen voor een toekomstgerichte en open regionale infrastructuur die warmte kan leveren in heel Twente, van Haaksbergen tot Almelo. Te beginnen met de aanleg van een hoofdtransportnet naar Hengelo. Vooral voor oudere wijken in de steden is een Hoog Temperatuur (HT)-warmtenet qua comfort en kosten een zeer aantrekkelijk alternatief. Door de aanleg van een regionaal net komt een duurzame oplossing voor deze wijken letterlijk dichterbij.
Warmte voor Twente
- Betaalbare en duurzame warmte voor 100.000 woningequivalenten in Twente
- Jaarlijkse besparing van 125 miljoen m3 aardgas en 225.000 ton CO₂
- Hoog temperatuur warmtenet
- Bij uitstek geschikt voor minder goed geïsoleerde
woningen. Bewoners kunnen in eigen tempo
hun woning verder isoleren - Duurzame warmte uit niet-herbruikbaar afvalhout
en restafval
- Open net; aansluiting alternatieve energiebronnen
mogelijk op de hoofdinfrastructuur - Voorkomen van verzwaring en dus forse
investeringen in elektriciteitsnetwerk - Meest efficiënte manier van verduurzaming
gebouwde omgeving - Gegarandeerde warmte, die nu en in de
toekomst beschikbaar is - Inspraak gemeenten via de publieke
samenwerking en via aandeelhouderschap
Twence en Cogas
Hoofdtransportnet naar Hengelo
Vanaf Twence lopen nu al transportleidingen naar Enschede. Inmiddels is bierbrouwerij Grolsch ook aangesloten. Volgende stap is de aanleg van een hoofdtransportleiding van Twence naar Hengelo. Daarna zal het regionale warmtenet worden doorgetrokken naar Borne en Almelo en vervolgens naar Hengelo-Oost, Enschede-Noord en Oldenzaal, en in de toekomst ook naar Haaksbergen. Zo kunnen we 100.000 woningen in de regio verduurzamen.

Voordelen van duurzame warmte
Duurzaam
Twence produceert duurzame warmte uit meerdere bronnen, zoals biomassa en restafval. Rest-biomassastromen die niet geschikt zijn voor materiaalhergebruik worden omgezet in energie. De geproduceerde warmte uit biomassa is 100% duurzaam. De warmte uit restafval die Twence in de afvalenergiecentrale produceert, is voor 53% duurzaam. Een geplande grootschalige CO₂-afvang verduurzaamt de warmte nog verder en maakt productie van grondstoffen mogelijk.
Betaalbaar
Duurzame warmte via een warmtenet is een belangrijke oplossing voor het gasvrij maken van oudere wijken met dichte bebouwing. Op dit moment is een Hoog Temperatuur-warmtenet voor deze wijken het aardgasvrije alternatief met de laagste maatschappelijke kosten. Hiermee bieden we de bewoners een betaalbaar alternatief voor verwarmen met aardgas.
Leveringszekerheid
Afvalenergiecentrales zullen in elk geval nog tot 2050 in bedrijf zijn. Voorzien wordt dat de hoeveelheid brandbaar afval stabiel blijft door economische groei en de afname van stortlocaties. Papier en kunststof kunnen bijvoorbeeld niet oneindig gerecycled worden of zijn dusdanig verontreinigd dat deze uitsluitend verbrand kunnen worden. De leveringszekerheid van warmte is daarmee de komende twee decennia geregeld.
Open net = Energiehub
Voor een Hoog Temperatuur-warmtenet is een grote warmtebron als Twence noodzakelijk. Om op termijn alternatieve duurzame warmtebronnen te kunnen aansluiten, streven we naar een open net. De toekomst biedt voldoende duurzame alternatieven, waarmee een afname van energie uit brandbaar restafval adequaat kan worden opgevangen.
Quotes
Tijs de Bree, gedeputeerde Provincie Overijssel: “Het regionaal warmtenet is een grote kans om in Overijssel de klimaatafspraken na te komen. Ik ben enthousiast over de verkenning die heeft laten zien dat het zinvol is om de volgende stappen te maken. Ik ben vol vertrouwen dat de gemeenten en Twence nu samen de versnelling inzetten én resultaat gaan boeken.”
Claudio Bruggink, wethouder Gemeente Hengelo: “Het aanleggen van een warmtenet is een duurzame oplossing, maar kostbaar. Een warmtenet komt vooralsnog als goedkoopste oplossing naar voren. Zo is een hybride waterpomp een goed alternatief, maar zijn bronnen als biogas weer te beperkt voorhanden. Ook groene waterstof is voor de komende 15 jaar geen alternatief voor het verwarmen van woningen. Het kost te veel om te maken en de kosten lijken eerder te stijgen dan te dalen. Daarom is de restwarmte, die Twence in grote hoeveelheden kan leveren, zo’n mooie optie.”
Bert Schipper, senior adviseur strategie & beleid woningcorporatie Welbions: “Samen met gemeente Hengelo en de bewonersvereniging bekijken we de mogelijkheden om woningen aardgasvrij te maken. Een warmtenet is in de Hengelose wijk Nijverheid een kansrijke optie.”