Voor welk type woningen is het Regionaal Warmtenet Twente geschikt?

De hoge temperatuur warmte van het RWT is geschikt voor alle woningen, maar biedt vooral een goede oplossing voor slechter geïsoleerde woningen, gebouwd voor 1995. Isolatie is dan niet direct noodzakelijk.

Welk type warmtenet is het Regionaal Warmtenet Twente?

Het warmtenet dat wij willen aanleggen levert hoge temperatuur warmte. Er wordt uitgegaan van de al aanwezige bron Twence. In de toekomst kunnen alternatieve bronnen aangesloten worden.

Wat is het Regionaal Warmtenet Twente?

Het Regionaal Warmtenet Twente biedt duurzame warmte voor meer dan 100.000 woningen in het stedelijk gebied van Twente. Het RWT is een hoge temperatuur warmtenet en daarom bij uitstek geschikt voor oudere woningen, waarbij isolatie een uitdaging is en die moeilijk elektrisch te verwarmen zijn.

De nu al beschikbare warmte wordt geproduceerd uit niet-herbruikbaar houtafval en huishoudelijk restafval. Ook in de toekomst is de energieopwekking gegarandeerd. Materialen zijn niet oneindig herbruikbaar. De warmte is dus nu en in de toekomst nuttig in te zetten voor verwarming van huizen.

Omdat het RWT een open net wordt, is aansluiting van toekomstige energiebronnen mogelijk.

Hoe werkt een warmtenet?

Het warme water komt via een afleverset binnen bij de woningen en bedrijven en zorgt voor warmte (verwarming) en warm kraanwater om bijvoorbeeld te douchen of schoon te maken.

Gebouwen die zijn aangesloten op een warmtenet hebben geen cv ketel meer nodig. Met een warmtenet kunnen we dus hele straten en wijken aardgasvrij  maken.

Waarom een warmtenet?

Om aan de warmtevraag van de toekomst te voldoen, hebben we alle duurzame energiebronnen nodig. Daarbij is het belangrijk om de energiebronnen zo te verdelen dat we optimaal gebruik maken van de beschikbare warmte en energie, de maatschappelijke kosten zo laag mogelijk houden en tegelijkertijd de CO₂ uitstoot verminderen.

Op veel plekken is warm water beschikbaar. Een warmtenet wordt verwarmd met warm water dat komt van een warmtebron in de buurt. Denk bijvoorbeeld aan restwarmte van de industrie, of in dit geval van Twence. Op deze manier benutten we de beschikbare warmte optimaal. 

Wat is een warmtenet?

Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond, waardoor warm water stroomt. Dat warme water wordt gebruikt om huizen en gebouwen te verwarmen. Daardoor hoeft er niet meer in ieder huis een cv-ketel op aardgas te hangen. In Nederland zijn nu al zo’n 400.000 woningen aangesloten op een warmtenet.